En bedre verden

Vores agenda

Vi vil være med til at skabe en bedre verden, en verden i balance hvor rummelighed, samskabelse og fællesskabet er i fokus. Catapult Projects har som virksomhed, fællesskab og kooperativ forpligtet sig til at arbejde efter følgende begreber.

01.

Degrowth

Vi har et fælles samfundsansvar om at drive en omstilling til en mere ansvarlig status quo – på alle områder. Derfor arbejder vi i videst muligt omfang, indenfor principperne fra de- og postgrowth. Særligt på det strategiske område for vores virksomhed, forsøger vi at drive en ansvarlig praksis og arbejde efter flere bundlinjer end blot den økonomiske.

02.

Tillidsbaseret samarbejder

Tillid er hjørnestenen i vores arbejde. Målet er det gode projekt og tillid er for os værktøjet til at bygge det. At bygge med genbrugsmaterialer eller med nye metoder og processer kræver tillid mellem parterne – det arbejder vi ihærdigt for at opbygge.

03.

Gennemsigtighed

Vi tror på, at behovet for gennemsigtigheden i samarbejder – offentligt-privat såvel som internt hos os – er vejen til bedre projekter. Derfor vil vi altid forsøge at være så gennemsigtige med budgetter og udfordringer som muligt, overfor samarbejdspartnere, kunder og internt, så alle får mulighed for at byde ind.

04.

Demokratiske værdier

At arbejde demokratisk betyder for os, at give ledelsen og beslutningsmandatet til dem der driver virksomheden og dem der skal bruge det vi bygger.

Internt stemmer vi om valg af projektleder og større beslutninger, på projekter fører vi en demokratisk designproces hvor medbestemmelsen er i fokus – sammen og aldrig alene.

En bedre verden

Vores agenda

05.

Kulturen er driveren

Kulturen er befolkningens sprog og det fortæller os meget om behov, muligheder og potentialer for brugerne af de projekter vi laver. Derfor tager vores designproces særligt afsæt i det kulturelle aspekt, både som fundament, men også som det ultimative mål for projektet.

At skabe et projekt der fordrer en god kultur for og mellem brugerne.

06.

Udvikling i byggebranchen

Da byggebranchen er én af de industrier der forurener mest og benytter flest jomfruelige ressourcer, føler vi et ansvar for fælles udvikling i byggebranchen. Derfor gør vi hvad vi kan for at bidrage til denne udvikling gennem videndeling, deltagelse i netværksarrangementer og påvirkning af projekterne i en mere ansvarlig retning ud fra en devise om sund fornuft og grundlag i forskningen.

07.

Ansvarlighed

Vi prioriterer genbrugte, upcyclede, biogene og regenerative materialer, om muligt fra lokalområdet over ressource-, fossile- og energitunge materialer.

Tilmed er det et designparameter for os, at tilføre så lidt nyt materiale til den bygning eller det område vi bygger i, for at holde fast i det der var før og tage så lidt fra kloden som muligt.

08.

Fællesskabelse

Når vi samler os om noget, så opstår der magi. Derfor bruger vi og engagerer vi os i det kooperative fællesskab. Herfra opstår fællesskabelsen og det vil
vi arbejde for at tage videre til projekterne.

Fordi godt design er en fælles bedrift.

Vores manifest

Godt design er en fælles bedrift.

Catapult Projects_ er en kooperativ tegnestue, der arbejder med demokratisering af design, cirkulær produktion med kultur for samskabelse og kreativitet som drivkraft.

Catapult Projects_

En kooperativ bevægelse mod innovation og ansvarlighed

Vi ser os selv som mere end en tegnestue; Catapult projects er et kooperativt fællesskab og tænketank, der udforsker nye måder at bruge designprocesser, genbrug, samskabelse og kreativitet på. Vores mål er at skabe gode livsbetingelser for samfundet såvel som naturlige økosystemer.

Helt essentielt er vi nødt til at udfordre de eksisterende forretnings- og ejerskabsmodeller, hvis vi vil forme et bedre, mere retfærdigt og stabilt globalt samfund i balance med planeten.

I denne forståelse er kooperation og demokratisk ejerskab over virksomheder og ressourcer uomgængeligt et af de vigtigste redskaber for at verden kan udvikles i retning af FNs 17 Verdensmål.

Ejerskab er lig med magt

Det er på høje tid at fordele privilegierne langt mere demokratisk i et globalt perspektiv. Uden grundlæggende forandringer af erhverv fra et singulært vækstfokus til de øvrige bundlinjer kan vi ikke skabe en bedre verden. Industrisektorerne må og skal alle udvise større samfundsansvar og kooperation på tværs af de industrielle siloer og med offentlig forvaltning.

Derfor er Catapult medlem af demokratiske netværk og organisationer. Vi prioriterer samarbejde med andre kooperativer, ansvarlige og socioøkonomiske virksomheder.

Vi mener, at fællesskaber, kulturskabelse, gennemsigtighed og tillidsbaserede samarbejder er centrale redskaber for meningsfuld udvikling. Tillid, tid og tålmodighed er nødvendige egenskaber, når vi ændrer strukturelle mekanismer og formål.

En regenerativ udvikling, hvor vi genopbygger den naturlige verden i stedet for at udpine den, er mulig. Men først og fremmest er vi nødt til at ville det og samarbejde i den retning.

Hvis fremtidens virksomheder ikke fundamentalt er socioøkonomisk og samfundsmæssigt engagerede globalt og lokalt, vil vi ikke lykkes med at skabe en bedre verden.

Degrowth

Vi vil bidrage til socialt retfærdige og økologiske fremskridt nedefra i samfundet og ved eksemplets magt: projekt-efterprojekt, samarbejde-efter-samarbejde og innovation-efterinnovation. Altid i fællesskab, altid i gensidig tillid og respekt for planetens og arternes trivsel efter principperne i degrowth.

Alle de mest inkluderende og holdbare koncepter og løsninger opstår, når vi udvikler dem i fællesskab og med fællesskabsdannelse for øje. Vi oplever ofte, at de bedste løsninger er de mest nærliggende, der blot handler om at koble eksisterende potentialer og leverandører sammen med de problemstillinger og behov, der foreligger i et projekt.

Vi samskaber ligeså gerne events, festivaler og andre kulturelle arrangementer, som arbejde med fysisk byggeri med og for vores kunder. Når vi samarbejder om kreativitet og cirkularitet på tværs af institutioner i hele værdikæden, kan vi skabe gode, sammenhængende, kreative og imødekommende byområder sammen.

De 7 Kooperative Principper

Kooperativer bygger på værdierne om selvhjælp, eget ansvar, demokrati, lighed, ligeværdighed og solidaritet.

1. Frivilligt og åbent medlemskab

Kooperativer er frivillige sammenslutninger, som er åbne for alle, der kan gøre brug af deres ydelser og vil påtage sig det ansvar, som følger af medlemskabet, uden kønsmæssig, social, etnisk, politisk eller religiøs forskelsbehandling.

2. Demokratisk medlemsstyre

Kooperativer er demokratiske sammenslutninger, som styres af deres medlemmer, der deltager aktivt i at fastlægge deres politikker og træffe beslutninger. Mænd og kvinder, der er valgte repræsentanter, står til ansvar over for fællesskabet. I primær-kooperativer har medlemmerne lige stemmeret (ét medlem, én stemme), og kooperativer på andre planer skal også være organiseret på demokratiske måder.

3. Medlemmernes økonomiske deltagelse

Medlemmerne bidrager ligeværdigt til og bestemmer demokratisk over kooperativets formue. Normalt er en del af denne formue kooperativets fælles ejendom. Normalt modtager medlemmerne kun begrænset udbytte, hvis noget overhovedet, af kapital, der er indskudt som vilkår for medlemskab. Medlemmerne kan fordele overskud til ethvert af, eller alle, følgende formål: videreudvikling af kooperativet, om muligt ved afsættelse af reserver, heraf til dels som udelelige reserver, godtgørelse af medlemmerne i forhold til deres omsætning med kooperativet, samt støtte til andre formål, der er godkendt af medlemmerne.

4. Selvstændighed og uafhængighed

Kooperativer er selvstændige selvhjulpne organisationer, som styres af deres medlemmer. Indgår de aftaler med andre organisationer, herunder myndigheder, eller rejser kapital udefra, gør de det på vilkår, som sikrer deres medlemmers demokratiske kontrol og bevarer deres kooperative selvstændighed.

5. Uddannelse, træning og oplysning

Kooperativer sørger for uddannelse og træning af deres medlemmer, valgte repræsentanter, ledelse og ansatte, så de kan bidrage effektivt til deres kooperativers udvikling. De oplyser offentligheden – især unge mennesker og meningsdannere – om naturen af og fordelene ved kooperativt samarbejde.

6. Kooperation mellem kooperativer

Kooperativer støtter deres medlemmer mest effektivt og styrker den kooperative bevægelse ved at arbejde sammen i lokale, regionale, nationale og internationale strukturer.

7. Samfundsansvar

Kooperativer arbejder for en bæredygtig udvikling af deres samfund gennem politikker godkendt af deres medlemmer.

Lad os tage en snak

Har du noget vi skal kigge på sammen?

Vi elsker vores netværk, så kom og bliv en del af det! Om det er til en kop kaffe, forslag til samarbejde eller bare en god snak om det vi eller du laver - så tøv ikke med at tage fat i os!